CNN Türk – Prebiyotik ve probiyotik arasındaki farkları biliyor musunuz? Hangi besinlerde bulunur?

Haber Detayı: https://www.cnnturk.com/saglik/prebiyotik-ve-probiyotik-arasindaki-farklari-biliyor-musunuz-hangi-besinlerde-bulunur

Prebiyotik ve probiyotik arasındaki farkları biliyor musunuz? Hangi besinlerde bulunur?

Son zamanlarda oldukça popüler olan prebiyotik – probiyotik konusu herkesin kafasını karıştırmaktadır. Beslenmeden, takviyelere, beslenme çeşitlerine kadar birçok varyasyon ve söylenti kafaların karışmasına neden olmaktadır. Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek konu hakkında bilgiler verdi.

Bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını, aktivitesini arttıran, onların çoğalmasını destekleyen, sindirilemeyen besin bileşikleridir. Aktif olmayan bakterilerin aktif hale gelmesini sağlar.
PROBİYOTİK

İnsan sağlığına yararlı olan canlı mikriorganizmalardır. Vücudumuzda hücre sayımızın 10 katı kadar faydalı bakteri ve mantar bulunur. Probiyotikler, bağırsak florasının dengesini sağlayarak sindirim sistem ve bağırsak sağlığını koruyan patojen mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyen canlı mikroorganizmalarıdır. Peki özetle prebiyotik ve probiyotiğin farkı ne diyecek olursak; Bağırsağımızda yaşayan yararlı mikroorganizmalara probiyotik, bu yararlı mikroorganizmaları besleyen sindirilemeyen bileşiklere de prebiyotik denir. Son yıllarda rafine gıdalar, paketli gıdalar, tuz tüketimi, şekerin her besin içine girmesi ile fermente gıdaların (turşu, sirke vb.) az tüketilmesi ile neredeyse büyük çoğunluğun bağırsak sağlığı bozulmuştur.

Prebiyotik ve Probiyetiklerin Faydalarından Bazıları

– Bağırsak florasını güçlendirir doğal koruma sağlar

– Ağız ve diş sağlığı koruyucusudur

– İshal oluşumunu önler

– Kabızlığı önler

– Vitaminlerin sindirilmesine yardımcıdır

– Serum kolestrol düzeyini azaltır

– Besin alerjisini, egzamayı önler

– Yaşlanmayı yavaşlatır

– Böbrek taşlarının oluşumunu azaltır.

– Kanser oluşum riskini azaltır

Sağlığımızı güçlendirmek, bağırsak floramızı güçlü tutmak ve sağlıkla yaş almak için beslenmemizin olmazsa olmazı gıdaları rutinimizden çıkartmamalı, paketli gıda tüketimini azaltmalı , rafine şekerden uzak durmalıyız. Unutmayın ki sağlık kaybedince yerine konulacak bir bileşen değildir.

Beslenmemizde Prebiyotik kaynakları;

– Soğan – Sarımsak – Pırasa – Yer elması – Hindiba otu – Kuşkonmaz – Bezelye – Tam tahıl ürünler – Kuru baklagiller
Probiyotik kaynakları ;

– Boza

– Sirke

– Tarhana

– Fermente yoğurt, kefir

Prebiyotik ve probiyotikleri ne sıklıkla tüketmeliyiz?

Günlük beslenmemizde yer vermemiz gerekmektedir. Her gün tüketemiyorsak bile gün aşırı tüketmemiz gerekmektedir. Bağırsak florasındaki probiyotiklerin ve onların besini prebiyotikleri yeterli miktarda tüketmediğimiz zaman bedenimizde ortak çıkan rahatsızlıklardan bazılarına bakacak olursak;

İBS (İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU); Yapılan çalışmalarda genellikle orta yaş altı (45) kadınlarda görünen günde 5-10 kez mukuslu , yumuşak kıvamlı dışkılama ile belirti gösteren bağırsak hareketi bozukluğudur .

CROHN – ÜLSERATİF KOLİT; Enflamatuar bağırsak hastalıklarıdır. Bağırsaktaki sağlıklı mikroorganizmaların azalıp , hastalığa sebep olan mikroorganizmaların aertması ile görülür.

KANSER; Kalın bağırsak kanseri işlenmiş gıdalar , alkol tüketimi , yağlı beslneme sebebi ile bağırsak sisteminin bozulması ile ortaya çıkabilir.

İDRAR YOLU RAHATSIZLIKLARI; PH ın bozulması hastalık yapan bakterilerin mukozaya tutunması ile ortaya çıkar.

İSHAL; Bir çok sebebe bağlı ortaya çıkabilmelte olup probiyotik tedavisi ile bağırsak çalışması normale dönmektedir. Probiyotiklerin birçok sisteme etki ettiğini görmekteyiz. Yukarıda sayılan bağırsak hastalıkları yeterli ve dengeli pre-probiyorik kullanımı ile düzelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benimle İletişime Geç

Çok seyyah, çok anne, çok geveze, çok kokoş, biraz moda bloggerı, hayata dair her şeyi paylaşan birisi. Tüm bunları benim gözümden görmek istiyorsan mutlaka takip etmelisin :) E-Posta: yaseminlevolumetrixbeslenme@gmail.com Instagram: @yaseminozenipek Youtube: Yasemin Özen İpek