Haber Detayı: https://www.hurriyet.com.tr/aile/galeri-prebiyotik-ve-probiyotik-nedir-farklari-nelerdir-iste-prebiyotik-ve-probiyetiklerin-faydalari-42113257
Prebiyotik ve probiyotik nedir, farkları nelerdir? İşte prebiyotik ve probiyetiklerin faydaları
Prebiyotik ve probiyotik, vücut için gereklidir. Probiyotikler, bağırsak duvarını kaplayarak koruyucu bir tabaka oluşturur ve çeşitli sağlık problemlerine neden olan düşman bakterilere karşı doğal biyolojik barajlar inşa eder. Prebiyotikler ise vücutta bağışıklık fonksiyonlarını geliştirir, hastalıklara karşı direnci artırır ve sindirim sistemine de iyi geliyor. Prebiyotik ve probiyotik zaman zaman karıştırılabiliyor. Peki prebiyotik ve probiyotik nedir, farkları nelerdir? İşte prebiyotik ve probiyetiklerin faydalarıSon zamanlarda oldukça popüler olan prebiyotik ve probiyotik konusu kafa karıştırıcı olabiliyor. Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek,Prebiyotik ve probiyotik hakkında önemli bilgiler verdi, farklarını ve faydalarını anlattı.
Son zamanlarda oldukça popüler olan prebiyotik ve probiyotik konusu kafa karıştırıcı olabiliyor. Beslenme Danışmanı Yasemin Özen İpek,Prebiyotik ve probiyotik hakkında önemli bilgiler verdi, farklarını ve faydalarını anlattı.
Prebiyotik nedir?
Bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını, aktivitesini arttıran, onların çoğalmasını destekleyen, sindirilemeyen besin bileşikleridir. Aktif olmayan bakterilerin aktif hale gelmesini sağlar.
Probiyotik nedir?
İnsan sağlığına yararlı olan canlı mikriorganizmalardır. Vücudumuzda hücre sayımızın 10 katı kadar faydalı bakteri ve mantar bulunur. Probiyotikler, bağırsak florasının dengesini sağlayarak sindirim sistem ve bağırsak sağlığını koruyan patojen mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyen canlı mikroorganizmalarıdır.
Prebiyotik ve probiyotik arasındaki farklar nelerdir?
Bağırsağımızda yaşayan yararlı mikroorganizmalara probiyotik, bu yararlı mikroorganizmaları besleyen sindirilemeyen bileşiklere de prebiyotik denir.
Son yıllarda rafine gıdalar, paketli gıdalar, tuz tüketimi, şekerin her besin içine girmesi ile fermente gıdaların (turşu, sirke vb.) az tüketilmesi ile neredeyse büyük çoğunluğun bağırsak sağlığı bozulmuştur.
Prebiyotik ve probiyetiklerin faydaları
Bağırsak florasını güçlendirir doğal koruma sağlar.
Ağız ve diş sağlığı koruyucusudur.
İshal oluşumunu önler.
Kabızlığı önler.
Vitaminlerin sindirilmesine yardımcıdır.
Serum kolestrol düzeyini azaltır.
Besin alerjisini, egzamayı önler.
Yaşlanmayı yavaşlatır.
Böbrek taşlarının oluşumunu azaltır.
Kanser oluşum riskini azaltır.
Sağlığımızı güçlendirmek, bağırsak floramızı güçlü tutmak ve sağlıkla yaş almak için beslenmemizin olmazsa olmazı gıdaları rutinimizden çıkartmamalı, paketli gıda tüketimini azaltmalı , rafine şekerden uzak durmalıyız. Unutmayın ki sağlık kaybedince yerine konulacak bir bileşen değildir.
Prebiyotik kaynağı olan besinler;
Soğan
Sarımsak
Pırasa
Yer elması
Hindiba otu
Kuşkonmaz
Bezelye
Tam tahıl ürünler
Kuru baklagiller.
Probiyotik kaynağı besinler;
Boza
Sirke
Tarhana
Fermente yoğurt ve kefir.